24 april 2009

Tröttsam fildelningsdebatt

Polariseringen och det uppskruvade tonläget i fildelningsdebatten är så tröttsamt att ett citat som Jeremy Greenspans (från Junior Boys) i en Sonic-krönika verkligen tål att upprepas:
Det stör mig inte det minsta om folk börjar med att ladda ner låtarna utan att betala för sig, men ifall de gillar det de hör ser man ju gärna att de köper skivan – antingen i fysisk form eller digitalt. För då kan vi få pengar av skivbolaget till att fortsätta göra musik
Resonerande och befriande fritt från hårddragna förenklingar om lagar, demokrati och musikers bästa, något man tyvärr inte kan säga om måndagens märkliga pressrelease och efterföljande intervju och diskussion om att webbutiken Dotshop tråkigt nog lägger ner.

2 kommentarer:

Carlos sa...

absolut - Junior Jeremys kommentar borde vara med uppmärksammad i debatten.
Problemet är att man förlitar sig på individers goda vilja.
Plikttrogna 70-talister med Luther på axeln javisst, Fridolins 80-talister...I don´t know.

p e r l. sa...

Men att stödja artisten (och inte industrin) borde man väl vara intresserad av oavsett generation? Indieartister och -bolag skulle kunna distansera sig helt från den så hatade storbolagsdelen av industrin och inrikta sig på att sänka priserna och låta pengarna gå till artisterna. När 67 öre av en niokronors mp3:a går till artisten så finns utrymmet att dumpa priserna och konkurrera med fildelningssajter (som ofta är småjobbiga och sällan perfekta). Att sänka priset på en nedladdningsskiva till en summa som ändå knappt betyder något, säg 10 kr, skulle också gå helt i linje med den framgång Apple har haft med sin webbutik för Ipodprogram där folks egenutvecklade appar bara kostar några dollar och säljs i enorma antal.

Kul och relevant krönika av Strage i dagens DN: http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/fredrik-strage-genom-att-ladda-ner-ett-album-flera-ganger-snuvar-man-artisten-pa-massor-av-kosing-1.851474
Den påminner mig om det Doug Mason-citat som North of America-Michael länge haft som diskussionsforums-sig:

i downloaded st. anger into my trash so i could steal from metallica but not have to listen to it.