17 maj 2005

Congreso – El Congreso (album)

Musik på spanska behöver inte bara vara Mendez, Ricky Martin eller Las Ketchup. Ibland är steget från chilenskt 70-tal till svenskt 2000-tal kortare än vad man tror. När svenska Dungen firar framgångar i New York och Håkan Hellström införlivar flöjt i P3-hits är det intressant att rikta blicken mot en annan tid och en annan kontinent.

Congreso´s debutskiva ”El Congreso” kom ut 1971 då medlemmarna fortfarande var tonåringar. Pre-Pinochets Chile var uppenbarligen en grogrund för folk-psychedelia med anglofila influenser. Lite låter Congreso som om Dungen sjungit på spanska och lyssnat på Beatles istället för Jimi Hendrix. Musiken är luftig och klar som en promenad i Anderna. Melodierna refrängvänliga och den medfödda folkmusiken befinner aldrig sig långt bort.

Utan att förstå mer än restaurangspanska inser man tidigt att ”Has Visto Caer Una Lagrima” handlar om tårar och stora känslor. En rak popsång med la-la-la körer och ett uttryck som tar sig igenom både tid och geografi.

Egentligen är det här inga konstigheter; det är ett briljant och stundtals hisnande vackert popalbum. En viss exotism som att sången är på spanska och albumet gavs ut för mer än trettio år i Sydamerika fungerar som extra krydda. Att det sedan låter mer modernt nu än någonsin gör det inte sämre.

Inga kommentarer: