29 november 2007

Múm på Debban ( konsert)

Nog kunde man tro att man hamnat på Konstfacks julmarknad. Trångt, mycket folk och konstskoleoutfits. Det hade man inte - man hade hamnat på Múm.

Múm har gått från att vara en Sigur Ros spinn-off till ett eget varumärke. En anledning kan vara att väsande väsendet Anna Vatlysdottir(typ?)hoppat av.
Av vad det såg ut som på scen hade Anna ersatts av Robyn och tv-personligheten Carina Berg.



Okej att det inte var de, det var vilket fall likt!

Konserten som helhet var både bra och dåligt.
Bra för att låtarna spelades med tyngd - dåligt för att det fjantades lite väl mycket med kazooer, harpor och melodica. Det fick mig att tänka på I am from Barcelona. Det ville jag inte göra just då.
När man är ett stort och härligt konstkollektiv kanske det inte är så lätt att vara koncentrerad alla gånger. Men oj vad mycket bättre allt lät när Múm agerade som en enhet än som fragment.

2 kommentarer:

Anonym sa...

nåja; múm bildades '97 vilket var samma år som Sigur Rós droppade Von, så "spinoff" är väl att ta i. Såvida inte allt isländskt melankoliskt är spinoffs på varandra, och i sådant fall är ju ingen av ovanstående något särskilt originellt.

För övrigt är "yesterday was dramatic.." fortfarande det bästa múm gjort och de blir lite mer tråkiga/urvattnade för varje år. Idag har de ju droppat i princip all schysst elektronik (som i princip var deras signum) och låter mer och mer just som ett mindre pampigt Sigur Rós. Dessutom var Kristín Anna Valtýsdóttir klart trevligast för ögonen i bandet, men hon har nog roligare med baklängesskivor tillsammans med Avey Tare. Trist.

Anonym sa...

haha,
ja fast tidiga Múm var ju farligt nära trip-hop a la Portishead.
Fast jag tycker nog de har lite schysst elektronik nuförtiden.
Jag får göra back-check och återbesöka "yesterday was dramatic.."

tack för tips!

Sen tycker jag Anna sköter sig helt okej hos Mice Parade också.