22 december 2005

årsbästa från Karl

Upp till bevis. Det har gjorts mycket musik av många.

Genom datorer och internet skulla jag gissa att 2005 var året då mest musik producerats och getts störst arenor. Vilken garderob eller vilket sovrum som helst kan utgör en potentiell studio. Vad som behövs vet vi: data, mikrofon, instrument, gammal eller ny musik att återinspela. Konvertera till Mp3 och världen ( nåja) blir arenan. Laptopen är 2000-talets rullbandspelare och vem som helst kan bli sitt eget skivbolag. I alla fall för oss i sorglösa västvärlden.

För att tränga igenom den ständiga ljudkulissen och bli något mer än två veckors musikkonsumtion krävs det mer. Följande skivor gjorde det i år:

- Paavoharju - Yhä hämärää

Finsk freak-folk. Strunt i kategoriseringen, detta låter inte som något annat men lyckas ändå kännas angeläget.


- Sufjan Stevens - Illinois

Två år i rad på en årsbästalista. Grattis Sufjan!
Att hans liveshower rapporteras vara en total upplevelse av icke-ironi gör det inte sämre. Trots cheer-leaders som hejaramsar fram låttitlarna.
Illinois är en fantastisk temaskiva, oväntat förädlade låtar och det jag lyssnat mest på under hela året. Årets låt kan mycket väl vara Casimir Pulaski day.


- Håkan Hellström - Ett kolikbarns bekännelser

Gillade första, tyckte sådär om andra och i och med den tredje når Håkan något högre. Inledande "Jag har varit i alla städer" är 30-nåntings svanesång till allt som varit. Post-tonårsångest klaras av på fem verser. På "Ett kolikbarns bekännelser" är svängarna stora men stringenta, stölderna är uppenbara och självklara. Låtarna och texterna är i totalsynk och alltsammans lämnar ett avtryck. ( Att Håkan kan bli nästa generations T Ledin glömmer vi just nu.)

Dessa tre skivor gjorde störst intryck 2005. Men, saker som bör nämnas är att Broken Social Scene och Broadcasts "Tender Buttons" utgör två fantastiska album. Animal Collective "Feels " är strax under och Mice Parade gjorde en trevlig skiva. The Books vann copy-paste och knaster kategorin på ett trevligt sätt. Mogwai har något kul på gång under årets sista dagar. Trots titeln "Glasgow Mega-Snake"

Inga kommentarer: