12 december 2005

Sufjan Stevens - Christmas Classics ( trippel-julskiva)





Sufjan Stevens - That was the worst christmas ever!


Sufjan visar kanonform. Från tema-albumet tidigare i år kring präriestaten Illinois figurerar nu någon slags outgiven trippeljulskiva. Precis lika konstigt som det låter. Vad jag förstått rör det sig inte om något officiellt släpp utan någon slags spontaninspelning som inte blivit utgiven. Tror att skivan är inspelad under de tre senaste jularna. Den vanliga en skiva för varje jul-principen.

Även om vissa sånger är traditionella julsånger som Silent Night, O Come Emanuel och O Holy Night dyker det också upp för mig okända julhits. En del låter väldigt mycket som att Sufjan själv komponerat dom. Lysande "That was the worst christmas ever!" är ett exempel.

Julsamlingarna påminner om "Come on feel the Illinois" beträffande arrangemangen. Förmodligen spelar Sufjan alla 118 instrument på skivan och tjejerna som sjunger är dom samma som sist.

Julsånger har ju som bekant en hög uttjatningsfrekvens. Sufjan lyckas på något sätt att gjuta nytt liv åt trötta dängor och julanden stiger jublande till väders. På många sätt en mycket anmärkningsvärd bedrift. Glöm alt-countryfjanterier detta är det nya americana!

Inga kommentarer: