09 maj 2006

Chavez - Ride the Fader (födelsedag)

Är det inte 10 år sedan Chavez "Ride the Fader" kom?
Jo det är det. Därför är det på plats med en liten festskrift. Maken till meck-rockskiva hade världen inte skådat sedan..Drive Like Jehu kanske. Den hade det mesta och var mer än bara matte, lo-fi, arty fast den bestod av alla de där delarna. Vad mer, det var en bra uppföljare till den lika starka debuten "Gone Glimmering". Den svåra andra skivan blev aldrig svår för Chavez.
Chavez kunde ha spelat ihop med Guided by Voices, June of 44 och Sonic Youth och det hade känts rätt oavsett. I sina mest skimrande stunder är Chavez ett koncentrat av all bra indierock på 90-talet.
Kanske har den sorgliga underskattningen av bandet gjort att det faktiskt inte alls känns som tio år sedan vi första gången hörde berg-och-dalbanan klättra upp för stupet i inledande "Top pocket man"?

1 kommentar:

Anonym sa...

En så oerhört välförtjänt och välkommen jubileumstext! "Ride the Fader" är ett fulländat koncentrat av amerikansk 90-talsindies alla goda sidor och en av årtiondets mest begåvade och minst daterade rockskivor.

Något att hålla i minnet när det om några år har blivit dags att hylla Indierock Från 90-talet och folk kommer dragande med Smashing Pumpkins.