10 maj 2006

Don Caballero - World Class Listening Problem (återkomst)

Ett av mina bestående minnen från gårdagens jubilarer Chavezs Stockholmsspelning i Tantogården i slutet av 90-talet är att Damon Che varvar att spela bas med att spruta eld på publiken. Uppståndelsen är stor: Damon är stor och butter, klädd som en apotekare, med frisyr som en revisor och instrumentalrockcombon Don Caballeros mytomspunne, ja enligt ryktet åttaarmade, fantombatterist. Nu kombinerar han allt detta med att vikariera på bas i Chavez och spruta eld så att det stänker parafinolja på folk längst fram. Spelningen är fantastisk och folk är helt saliga.

Snabb framspolning till idag när Damon Che som enda kvarvarande ursprungsmedlem i veckorna ska till att släppa World Class Listening Problem, Don Caballeros första skiva på över fem år. I månader har internetforumen vibrerat i spänd förväntan. Någon har säkert hålit andan. Efter att 2001-års fullständigt katastrofala turné kulminerade i en otäck turnébusskrasch som inte bara bidrog till att splittra utan nära på döda Don Caballeros medlemmar har Ian Williams vidareutvecklat de briljanta idéerna från What Burns Never Returns och American Don i sitt nya succéband Battles. Många har därför slitits mellan hopp och förtvivlan vad gäller World Class Listening Problem.

Men bara lyssna här, äntligen är väntan över. "Savage Composition" är på gränsen till magnifik och "And and and, He Lowered the Twin Down" är inte rockriffigare än man kunnat befara. Damon Che är dessutom fortfarande helt sagolik med sina åtta armar. Jag kan andas ut.

Inga kommentarer: