16 mars 2005

M83 - Before the dawn heals us (album)



Nu är det nära. Snart slår den storskaliga shoegaze-retron verkligen till. När exakt beror väl mest på hur länge medias Bloc Party-psykos lyckas hålla liv i dagens punkfunklik i väntan på det oundvikliga.

För det är i antågande; måste vara i antågande. Hur förklarar man annars att Connor Kirby-Long säljer 5000 ex av sömnigt album gymnasial bruspop? Jo, det gör man med landets 40-årskrisande medierockgubbars hysteriska hajp av en musikform de i bästa fall inte har lyssnat på på ett decennium och i värsta fall aldrig lyssnat på. Hade shoegaze-retron inte varit i antågande så hade dessa hajprävar knappast hoppat på samma vagn i riktigt sådan unison.

Men det gjorde de och därför kan nu också fransosen i M83 stå på tröskeln till att bli morgondagens The Rapture. Eller, iallafall Radio 4. Eller, sak samma. Before the dawn heals us är tyvärr så ojämn att man börjar undra om M83 faktiskt kommer att nå mycket längre än ett par riktiga "två veckor dygnet runt i varje mediekanal"-stänkare. Låtarna som fixar detta tippar jag är den strålande drivna duon "Teen angst" och "*" men inte utan att gardera med den fullständigt dist- och sångfria tretonsballaden "I guess I am floating". Inga högoddsare direkt särskilt då resterande Before the dawn heals us, med ett par undantag, mest bara är kass. Kass kass kass, om man nu inte särskilt lystrar till panflöjter, högtsvävande körer och dumdryga Bob Hund-syntar som till varje pris ska framhäva låtmelodierna som om shoegazingens musikaliska huvudsyfte inte var att finurligt dölja samma melodier i brus och distorsion.

Äh.

Det är hög tid att Kevin börjar styra upp MBV-återföreningen innan shoegaze-retron slår till med full kraft och när det finns grymma stash att tjäna. För det var väl konstens essens enligt Warhol?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förra skivan var rätt bra, den här är kass. När kommer Khonnor recension då?

VF sa...

Vet tyvärr inte om man orkar säga mycket mer än att Khonnor var blää...