21 april 2005

the Shipping News - Flies the Fields



Det är något med den där andra sångarens röst som stör mig. Jag vet inte vad det är, det känns som han försöker för mycket. Varje ord ska betyda så mycket.

När före detta June of 44:s Jeff Mueller numera Shipping News pratar eller pratsjunger (OBS!Ej så kallad rap) låter det mer avslappnat.
Orden går fram på ett annat sätt. Minns hur mycket vi gillade Mueller´s formuleringar i och med debuten ”Save Everything” från 2000. Enkla och fullständigt banala ord som ”Focus” upprepades och fick musiken att låta ännu koolare.

Men det är något med den där andra killen, Jason Noble, när han sjunger. Med rader som ”Inside.... the control room” låter det mest sökt och gymnasierock. Tror att det kan bero på Nobles lilla men ändå kännbara vibrato i slutet av varje stavelse. Då spelar det ingen roll att musiken stramats upp betydligt sedan förra och lättglömda albumet ” Very soon and in pleasant company”.

Sammantaget levererar Kentucky-kombot en klart habil skiva som skulle ha blivit ännu bättre om sången kvalitetssäkrades. Det finns fortfarande element jag verkligen gillar, exempelvis håller de instrumentala låtarna hög klass. Shipping News fyller en funktion för alla som vill lyssna på lite smart rock utan poser. Konservativt nog är en utveckling till ursprungskonceptet min stilla förhoppning inför nästa albumsläpp. En litet samtal kring ord och sätt att utrycka dom på med den där andra killen skulle också vara på plats.

Inga kommentarer: